Waarom voel ik bij bepaalde personen irritatie? In dit artikel wordt uitgelegd waar deze gevoelens vandaan komen en hoe we er ons voordeel mee kunnen doen.

Waar komt irritatie vandaan?

Stel dat onze persoonlijkheid bestaat uit allemaal verschillende delen. Dit kan een deel zijn dat zelfvertrouwen heeft, moedig is, onzeker is, bazig is……. Al deze delen zijn ergens in ons leven ontstaan; in situaties waarin ze ons wilde beschermen tegen teleurstellingen, verdriet, eenzaamheid, angst etc. Stel je groeit op in een gezin waar het moto is dat je erbij hoort als je hoge cijfers haalt. In jou ontwikkelt zich dan een deel dat hard werkt, zodat je thuis kan komen met een goed rapport. Elke keer als dit deel zich laat zien krijgt het complimenten; het wordt beloond. Dit geeft een fijn gevoel en hierdoor krijgt het een steeds belangrijkere plaats in je leven. Altijd hard werken en goede resultaten halen wordt jouw manier van leven. Altijd laten zien hoe goed je het doet en altijd net iets harder werken dan de ander.

Maar wat gebeurt er als er negatief op een deel wordt gereageerd? Stel je komt enthousiast thuis met je rapport en je verzorgers zijn er niet tevreden mee. Ze geven je het gevoel dat ze teleurgesteld zijn in jouw prestaties, terwijl je er hard voor hebt gewerkt. Dit doet pijn dus je gaat hard werken vermijden. Je gaat dan opzoek naar delen die wel beloond worden. Je wordt misschien heel erg zorgzaam of juist een grapjas.

Hoe ontstaat irritatie?

Irritatie ontstaat op het moment dat je bij de ander een deel waarneemt wat jij niet meer laat zien. Stel je bent in contact met iemand die vanuit zijn/haar jeugdervaringen heeft geleerd dat hard werken voor goede cijfers beloond wordt. Deze persoon heeft dit deel op de voorgrond staan terwijl jij dit deel op de achtergrond hebt staan. Jij hebt hier immers slechte ervaringen mee. Je zult dan de ander snel te opschepperig, te arrogant of te betweterig vinden. Irritatie is een geweldige spiegel want het laat je zien welke delen je negeert en weggestopt hebt. Het laat je zien waar jij jezelf tekort doet.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder irritatie voel?

Helemaal gelukkig zijn met jezelf betekent dat alle delen in jou de ruimte krijgen om zichzelf te laten zien en dat ze er helemaal mogen zijn. Is er een deel dat je op de achtergrond hebt gezet en geen plek heeft in je dagelijkse leven dan zal dit deel blijven zorgen voor irritatie.

Leer ook je verborgen delen kennen want hiermee geef je jezelf de kans om een completer mens te worden. En weet dat verborgen delen talenten hebben die jouw leven gelukkiger, gezonder, spannender en meer zelfvertrouwen geven.

 

Wil je een completer mens worden?

Leer dan je verborgen delen met hun talenten kennen.

Ja, dat wil ik