Wat is positief aan depressieve gevoelens? Dit artikel geeft een andere kijk op depressieve gevoelens, waardoor ze makkelijker worden in de omgang.

Depressieve gevoelens! Wat hebben ze ons te vertellen?

Zijn negatieve gevoelens alleen maar slecht voor je? Stel je vergelijkt depressieve gevoelens met regen. Wat zou er met de natuur gebeuren als het alleen maar mooi weer is? De natuur kan niet zonder regen. Bomen en planten hebben water nodig om te groeien. Vaak wordt er aan regen een negatieve betekenis gegeven terwijl regen onmisbaar is voor de natuur.  Zo kan je een positieve betekenis geven aan depressieve gevoelens, want ze geven het signaal dat je mag groeien en ontwikkelen. Altijd mooi weer zou betekenen dat we ons hele leven hetzelfde blijven denken, voelen en doen. Ken jij iemand die al zijn hele leven hetzelfde denkt, voelt en doet?

Hoe omgaan met depressieve gevoelens?

Wat doe jij als het slecht weer is? Blijf je op de bank zitten mokken? Is je dag niet meer leuk? Of ga je aan de slag met een klus binnenshuis. Een klus die je laat liggen als het mooi weer is.  En zo is het ook met depressieve gevoelens; blijf je erin hangen of ga je aan de slag?

Depressieve gevoelens vertellen ons dat het tijd is voor verandering en groei. Verandering kan spannend zijn en vraagt energie, dan is het soms makkelijker om te blijven doen wat je altijd hebt gedaan. En dan komen negatieve gedachten en gevoelens ons vertellen dat het toch echt tijd is voor de volgende stap. Draag jij nog dezelfde maat kleren als toen je kind was? We denken, voelen en doen ook niet meer hetzelfde als toen. Het jasje van toen past namelijk niet meer en het zit waarschijnlijk ook erg ongemakkelijk. En dat ongemakkelijke gevoel zijn de depressieve gevoelens. En dan heb je keus; blijf je in het kleine jasje lopen en houd je het ongemakkelijke gevoel of ga je een nieuwe jas kopen? Een jas die lekker zit en waar je jezelf goed in voelt?

Aan de slag!

Soms weet je zelf waar de depressieve gevoelens vandaan komen en wat ze je te vertellen hebben. En soms heb je geen idee. Het kan dan helpen om bij de gevoelens stil te staan en ze niet weg te duwen. Wegduwen doe je door bijvoorbeeld heel hard te werken, altijd voor andere mensen klaar te staan of door het drinken van een paar wijntjes. Je hebt dan even geen last van de gevoelens. Heel vervelend maar zolang je niet aan de slag gaat met de oorzaak van deze gevoelens, blijven ze terugkomen.

Meer weten over de oorzaken van depressieve gevoelens? Lees dan het artikel Waarom heb ik last van depressieve gevoelens.

 

Wil je ook een jas die lekker zit en waar je jezelf goed in voelt?

Ga de uitdaging aan en bekijk wat de mogelijkheden zijn!

Aan de slag!