Snel emotioneel? Dit artikel legt op een simpele manier uit waarom je snel emotioneel wordt. Hoe het ontstaat en wat er nodig is voor emotionele stabiliteit.

Emoties

Wat is een emotie? Een emotie is een gevoel. We kennen vier basisgevoelens: boos, blij, bang en bedroefd. Gevoelens zetten ons aan tot handelen. En wist je dat onze gevoelens ontstaan door de gedachten die wij hebben over onszelf of over een situatie. Je hebt een gedachte, dit veroorzaakt een gevoel en dat gevoel zet aan tot handelen.

Hiermee heeft het gevoel een signaalfunctie; het zorgt dat je op bepaalde manier reageert. Het zet aan tot handelen. Stel je bent een vrouw en je loopt ’s avonds in het donker alleen over straat. Er loopt een man achter je en hij maakt een vervelende opmerking. Je denkt dit is niet veilig en je voelt je bang. Dit gevoel zet je aan om sneller te gaan lopen of om 112 te bellen. Stel je bent een man en je doet aan boksen. Je denkt wat een idioot, je voelt boosheid, je draait om en …

Het systeem helpt je om in allerlei verschillende situaties op de juiste manier te handelen. Te handelen overeenkomstig de situatie, je karakter en je unieke eigenschappen. Het is handig want het werkt snel en effectief. Net als het rioleringssysteem van een huis. Afvalwater wordt door dit systeem afgevoerd. Je draait de kraan open, gebruikt het water en als je klaar bent loopt het water weg via het afvoerputje of de gootsteen. Zo gaat het ook met emoties. Ze zijn er even, ze zorgen ervoor dat je op de juiste handelt en dan verdwijnen ze weer. Maar wat als dit niet het geval is. Als de emoties uit proportie zijn of niet vanzelf verdwijnen?

Waarom word ik snel emotioneel?

Een verstopping in het rioleringssysteem! Je draait de kraan open en de gootsteen loopt direct vol. En dat is wat er gebeurt als je snel emotioneel wordt. Stel dat er ergens in het verleden viezigheid in de afvoerpijp is blijven zitten. Elke keer als je afvalwater wegspoelt, wordt de obstructie groter. Er komt een moment dat het water helemaal niet meer wegloopt. In deze verstopping zitten emoties die je hebt opgedaan in ervaringen uit het verleden. Emoties die niet goed zijn verwerkt. Niet goed zijn weggespoeld. En elke keer als je in een vergelijkbare situatie komt dan haken emoties aan de emoties uit het verleden. Net zo lang totdat de hele afvoerpijp is verstopt.

Emotionele stabiliteit

Emotioneel sterk word je door de verstopping op te heffen.

Hoe doe je dat?

  • Gebruik tijdelijk een andere kraan. Vermijd de triggersituatie.
  • Plak een briefje op de kraan met de tekst defect. Andere weten nu dat je bepaalde situaties lastig voor je zijn.
  • Hef de verstopping op. Laat de emoties toe om ze daarna los te laten.
  • Vraag hulp als het niet lukt om de verstopping op te heffen. Je hoeft het verwerken van je emoties niet alleen te doen.

Lukt het niet om de verstopping zelf op te heffen, is de verstopping te groot of zit het te diep? Laat je deze verstopping dan zitten? Of haal je een loodgieter is huis? Wat doe je als het niet lukt om emoties los te laten, als je niet weet waar de emoties zitten en als je niet weet hoe je emoties moet verwerken?

 

Wil je emotioneel sterk staan?

Verwerk je emoties en laat ze los!

Ja dat wil ik!