Depressieve gevoelens

Dit artikel geeft inzicht in het hoe en wat van depressieve gevoelens. Door te begrijpen wat deze gevoelens zijn, krijg je inzicht in je eigen verander mogelijkheden.

Wat zijn depressieve gevoelens? Depressieve gevoelens zijn niets anders dan dat het onderbewuste roept: ‘Hé, zo is het wel genoeg hoor!’ Het onderbewuste waarschuwt dat het tijd is om dingen in het leven anders te gaan doen. Dat de manier waarop je dingen aanpakt misschien in je jongere jaren heel praktisch en handig waren, maar dat het je nu niet meer dient.
Het onderbewuste kun je vergelijken met de hardware van je computer. Een groot deel van wat je aan ervaringen, overtuigingen en gewoonten in het leven hebt opgedaan, liggen opgeslagen op de harde schijf. De hardware stuurt je dagelijks aan door je gedachten, gevoel en gedrag. Jarenlang hebben wij van alles gedownload en op een gegeven moment ga je merken dat je computer langzamer wordt en af en toe vastloopt. En dan komt het punt waarop de computer het opgeeft; de depressie gevoelens nemen het over. Als je had gezien en geweten wat erbinnen in hardware was gebeurd dan had je eerder kunnen ingrijpen. Het vervelende is dat het voor de meeste mensen een onzichtbaar proces is en dit maakt dat er vaak gezegd wordt: ‘Ik wil mijzelf beter voelen maar ik weet niet hoe?’
Het onderbewuste wil aan het bewuste laten weten dat het tijd is voor verandering. Dat er ervaringen, overtuigingen, gewoontes zijn die je op dit moment belemmeren en je niet meer bijstaan in het leven. Dat er een moment aangebroken is om schoonschip te gaan maken. Door te luisteren naar je depressieve gevoelens, luister naar je onderbewuste. De depressieve gevoelens zijn namelijk alleen maar een schreeuw vanuit het onderbewuste dat roept: ‘Het is tijd voor verandering’. En veranderen kunnen we allemaal. Geen makkelijk klus en het vraagt om doorzettingsvermogen en moed. Het geeft wel aan dat een leven zonder depressieve gevoelens voor bijna iedereen is weggelegd. Er zijn immers genoeg computerdeskundigen, die weten hoe je de hardware van je computer kunt opschonen en aanpassen.

Neem je de eerste stap naar een positief en gelukkig leven? Laat je begeleiden door een deskundige therapeut en ga samen aan de slag met het opschonen en aanpassen van jouw hardware.