Waar komt een opgejaagd gevoel vandaan?

Herken je dat gevoel dat je nog zoveel wil doen en dat er in de dag niet genoeg uren zitten. Dat je continu achter de feiten aanloopt. Nog even snel dit mailtje, een telefoontje terwijl je in je hoofd al een boodschappenlijstje aan het maken bent. Je voelt je de je hele dag opgejaagd en haast je van de ene taak naar de anderen. Geen moment van rust of pauze. Wat maakt dat je op deze manier door het leven gaat? Wat is de achterliggende oorzaak van dat opgejaagde gevoel. De kern ligt in het feit dat je geen prioriteiten stelt. Alles wat je moet doen, moet gedaan worden. Een prioritiet is niets anders dan het maken van een keus. Heb je jezelf weleens afgevraagd hoeveel keuzes per dag je maakt? Je zou kunnen stellen dat het gevoel van haast voortkomt uit het feit dat je geen keuzes maakt. Je vindt alles even belangrijk en alles wat belangrijk is moet af. En wat maakt dat je alles even belangrijk vindt? Wat maakt dat je niet kiest? Keus gaat om zelfvertrouwen. Hoe zekerder je jezelf voelt hoe makkelijker het is om een keus te maken, want ook als je een verkeerde keus maakt is dat geen probleem. Je vindt het niet erg als je een verkeerde keus maakt, je leert ervan en de volgende keer pak je het gewoon anders aan. Ook ben je niet bezig met wat andere vinden van je aanpak, want je bent gericht op je eigen proces. Je kunt dus zeggen dat een opgejaagd gevoel komt door het niet stellen van prioriteiten. Prioriteiten stellen is hetzelfde als het maken van een keus. De reden dat jij geen keus maakt is omdat je niet vertrouwt op jouw eigen oordeel. Je mist zelfvertrouwen.

Wat doet een opgejaagd gevoel met je en wat zijn de gevolgen?

Een opgejaagd gevoel zorgt ervoor dat je hoofd altijd vol is. Alles wat nog gedaan moet worden kun je vergelijken met een alarmlicht. Het alarmlicht blijft knipperen totdat de taak is gedaan. Het vervelende is dat er heel veel alarmlichten in je hoofd tegelijk knipperen. Je hebt geen prioriteiten gesteld dus alle taken vragen evenveel aandacht en knipperen allemaal evenveel. Al die knipperende alarmlichten vragen veel stroom en dus energie. Je komt energie te kort om alle taken goed uit te voeren. En omdat je geen prioriteiten stelt, heb je ook nog extra taken. Dus meer taken met minder energie. En zo begint het proces: je voelt je steeds futlozer, je verliest je veerkracht, je vindt niets meer leuk want je hebt er de energie niet voor en ga zo maar door. Je houdt dit een tijdje vol maar er komt een moment dat bij jou de stoppen doorslaan. Je staat stil en bent nergens meer toe in staat.

Hoe kan ik een opgejaagd gevoel verminderen?

Tips om je minder opgejaagd te voelen:

  1. Kies bewust voor tijd voor jezelf en ontspanning!
  2. Doe één ding tegelijk. Focus!
  3. Goed genoeg is ook oké!
  4. Schrap het woord ‘even’ uit je woordenboek
  5. Laat het moeten los.
  6. Plan je dagen minder strak.
  7. Durf eens niets te doen.

De hier bovengenoemde tips zijn een goede eerste stap naar een leven zonder opgejaagd gevoel. Wil je echt helemaal onthaasten dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met je zelfvertrouwen. Want meer zelfvertrouwen betekent makkelijker keuzes maken en dus prioriteiten stellen.