Meer energie! Dit artikel beschrijft hoe depressieve gevoelens en geen energie elkaar in stand houden en wat je kan doen om dit te doorbreken.

Energie en depressieve gevoelens! Wat hebben ze met elkaar te maken?

Negatieve gedachten en gevoelens zijn energievreters. Alles wat negatief of niet leuk is kost energie. Dus ook het hebben van negatieve gedachten en gevoelens. Stel je eens voor dat je met een bootje tegen de stroom in roeit. Hoeveel energie kost dit? Roeien tegen de stroom in kun je vergelijken met situaties die moeilijk, niet leuk of onprettig zijn. Het zijn situaties die je energie kosten. Stel je eens voor dat je een leven leidt met alleen maar situaties die je leuk, prettig en aangenaam vindt. Wat zou er dan gebeuren met je energie?

Hoe krijg ik weer energie?

Wil je een energiek leven zonder depressieve gevoelens? Dan is het belangrijk om je af te vragen waarom je in situaties terecht komt die energie kosten. Dit is geen makkelijke vraag. Het is een zoektocht naar waarom je doet zoals je doet. Hoe het ontstaan is en op welke manier het je leven nu beïnvloedt. Je leert jezelf kennen en begrijpen. Kennis en begrip geven je de mogelijkheid om op een andere manier naar jezelf en je leven te kijken. Er ontstaat dan ruimte om het anders aan te pakken. Om je leven zo te veranderen dat het je energie geeft.

En nu denk je waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Stel je eens voor dat je op vakantie gaat met het vliegtuig. Op het moment dat je gaat opstijgen, deelt de piloot mee dat de copiloot niet meevliegt. Dit is een ondenkbare situatie; een vliegtuig mag zonder copiloot niet vertrekken. Het besturen van een groot vliegtuig vraagt om meerdere handelingen. De piloot en de co-piloot hebben beide hun eigen taak om ervoor te zorgen dat het vliegtuig veilig op de bestemming aankomt. En stel dat je besluit om jezelf beter te leren kennen en je vergelijkt dit met het besturen van een groot vliegtuig. Je moet jezelf vragen stellen, ze beantwoorden, ze samenvatten, erop reflecteren, je emoties erbij herkennen en ook nog begrijpen hoe alles met elkaar verband houdt. Wie kan al deze taken tegelijk en alleen uitvoeren? En dit is precies de taak van een therapeut. Niets spannends of ingewikkelds. Gewoon iemand die je helpt om jezelf beter te leren kennen en begrijpen.

Wat is de valkuil?

Ken je dat stemmetje dat zegt: Het is eng, ik kan dat niet of het is onzin? Het stemmetje dat ervoor zorgt dat je in situaties terecht blijft komen die energie kosten. Het stemmetje dat verandering en nieuwe uitdagingen tegengaat. En weet dat er ook een stemmetje is dat zegt dat het tijd is om het anders te gaan aanpakken. Het stemmetje dat ervoor gezorgd heeft dat je dit nu aan het lezen bent. Voor welke stemmetje kies jij?

 

Wil je een energiek leven zonder depressieve gevoelens?

Leer jezelf kennen en begrijpen!

De mogelijkheden!