In dit artikel lees je wat onrust in je hoofd is en waarom je er last van hebt. Deze informatie geeft je de mogelijkheid om er op een luchtige manier naar te kijken en de eerste stap te zetten naar rust.

Wat is onrust in mijn hoofd?

Heb jij weleens last van onrust in je hoofd? Verschillende stemmen die met elkaar discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat er hele gesprekken plaatsen vinden over wat je wel of niet moet doen. Over wat wel of niet goed voor je is. Of stemmen die je in allerlei situaties vertellen dat je het niet goed hebt gedaan, dat je niet meetelt, dat je het niet waard bent of dat je het niet kan. Stemmen die ervoor zorgen dat je over alles twijfelt.

Waar komt die onrust vandaan?

Waar komen die stemmen vandaan? Al die verschillende stemmen zijn stukjes van je persoonlijkheid en worden gevormd door alles wat je in je leven meemaakt. Dit kunnen positieve en negatieve ervaringen zijn. Ervaringen waarin je jezelf competent hebt gevoeld, zorgen voor stemmen die zeggen: Je kunt het of je doet het goed. In ervaringen waarin je gekwetst bent, ontstaan stemmen die zeggen: Je bent het niet waard, het is niet veilig of je kunt het beter niet doen.

Waarom heb ik last van onrust in mijn hoofd?

Stel je voor dat er wordt vergaderd zonder voorzitter. Wordt het een rustige vergadering waarbij iedereen evenveel spreektijd krijgt? Of wordt het chaos? Er zullen leden zijn die veel spreektijd nemen en andere die zich terugtrekken. En hebben diegene die het hardst van zich laten horen dan ook altijd de beste ideeën? Wat gebeurt er dan met de terugtrekkers? Zij worden helemaal niet meer gehoord. Zo gaat het ook in jouw hoofd; de grootste blaaskaak krijgt het meeste ruimte.

Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd

Weet dat al die stemmen het beste met je voor hebben. Ze willen allemaal dat je naar hen luistert en hun advies opvolgt. Zolang je geen leiding geeft aan die stemmen blijven ze zich overschreeuwen of terugtrekken. Belangrijk is dat jij weer de voorzitter wordt en bepaalt wie er spreektijd krijgt. Lukt dat niet dan mag je hulp inschakelen. Er zijn professionals die jouw voorzitter kunnen leren om de regie terug te nemen.

 

Wil je rust in je hoofd?

Neem de regie over je gedachten.

Ja, dat wil ik!